Symposium Samen voor een leefbare Peel 7 juni 2024

Namens het PND project, het plannen, regelen, organiseren, technische verzorging en het uitvoeren van de communicatie & PR, tijdens het symposium ‘Samen voor een leefbare Peel’ 7 juni 2024 .

Gespreksleider: Inge Diepman

Sprekers

Pieter van ReeProgramma directeur NOVEX De Peel
Als procesmanager helpt hij bestuurlijke knopen te ontwarren en geeft leiding aan complexe veranderopgaven. Pieter lichtte toe wat NOVEX voor de Peel kan betekenen en wat dit voor het PND-project aan kansen biedt. PND is een belangrijk project voor de Peel. Het kan en wij gaan het doen! Niet alles kan overal, maar niets doen is geen optie. Voor de Novex zijn er twee kernbegrippen: veranderbereidheid en veranderen. Initiatieven moeten de ruimte krijgen; de Novex heeft budget voor 40 kleine initiatieven en de ambitie om het minder traag te laten verlopen.  De volgende stap voor PND zou een project in Limburg moeten zijn.

Alex DatemaDirecteur Food & Agri Rabobank Nederland
“Als boer kun je straks alleen nog geld lenen als je duurzaam bent”, aldus Alex Datema. “Ik hoop dat het belangrijkste aspect is, dat de individuele boer trots kan zijn en denkt: Zoals ik nu boer ben, zo kunnen mijn kinderen ook boer zijn en het voortzetten. Dat de manier van landbouw zo is ingericht, dat de volgende generatie zich geen zorgen hoeft te maken”, zegt Datema. Peel Natuurdorpen past perfect in die visie. Duurzaamheid is de belangrijkste risico- en succesfactor voor boeren. Hij ziet landbouw als brede welvaartsontwikkeling, waarbij naast voeding ook andere waarden creëren van belang is. Dat vraagt wel een systeemverandering (van prijs naar duurzaamheid). Natuurinclusieve-type bedrijven sluiten aan bij PND. Rol van Rabobank binnen PND: zorg dat een boer ook geld kan verdienen.
Aanvulling door Aernout van der Does (dir. Rabo Land van Cuijk): je hebt een pilot nodig om te laten zien hoe landschap zich ontwikkelt door toedoen van PND. Voor hem is een pilot een uitgestelde systeemverandering.

Daan Groot (Natuur Verdubbelaars)Supervisor van de praktijkleergang
Daan gaf een toelichting op de praktijkleergang en memoreerde het grote belang van de cursus voor toekomstige deelnemers aan landschapslandbouw en hoe goed deze praktijkleergang hierop inspeelt. Hij prees de toewijding van de cursisten en deelde certificaten uit aan deelnemers die daarvoor in aanmerking kwamen.

Jaap DirkmaatDirecteur Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) 
“Ik zie de boeren als aannemers. Je moet dit zakelijk bekijken. Dat betekent een vergoeding voor de grond en de aanleg voor natuur en het onderhoud ervan. En daar mag best een beetje winst op zitten”. Vergoeding en duidelijke spelregels zijn. hierbij vanzelfsprekend”, zegt Dirkmaat. 
De-spijker-op-zijn-kop, in de ogen van Peel Natuurdorpen! 
“Begin nooit een pilot! Ga beginnen want het moet verder”, zo zegt hij en stelt een nieuwe naam voor: Wij zijn alvast begonnen. Hij heeft twee dingen geleerd: Landschap is aaibaar maar kan op elk moment slachtoffer worden van nieuwe politiek.

Jan Douwe van der PloegEmeritus-hoogleraar rurale sociologie WUR
Met zijn onderzoeksgroep benadrukte Jan Douwe van der Ploeg dat ‘plattelandsontwikkeling’ niet enkel een kwestie is van politieke programma’s en zich evenmin laat begrijpen als louter retoriek. Het is met name een breed verspreid geheel van onderling gerelateerde praktijken die voortkomen uit de landbouw, waardoor een landbouw en een platteland ontstaan, die passen bij de hedendaagse samenleving. Dit is precies waar landschapslandbouw van Peel Natuurdorpen voor staat. PND ziet het sociale drama dat zich de afgelopen 7 decennia voltrok door een eindeloze uittocht van boeren en biedt een reëel alternatief voor boeren. 
PND ziet graag meer boeren en niet minder. 
Zijn belangrijkste boodschap: Werp je als een leeuw op om dit soort initiatieven mogelijk te maken!

Tafelgasten 

Onder deskundige leiding van Inge Diepman ontstond een levendig tafelgesprek.

Marc Oudenhoven gedeputeerde provincie Noord-Brabant
Als portefeuillehouder van onder meer ‘agrarische ontwikkeling’ en ‘vitaal platteland. Hij laat het initiatief graag aan de beide gemeenten (Maashorst en Land van Cuijk) en toont zich bereid die gemeenten te ondersteunen.

Jeroen van den Heuvel wethouder gemeente Maashorst
Een initiatiefrijke, ondernemende en vernieuwende wethouder met lef. Maashorst is hierdoor de eerste gemeente die de nek uit wil steken voor het Peel Natuurdorpen project. Voor de maatschappelijk zeer betrokken Van den Heuvel is geen berg te hoog!

Mark Janssen wethouder gemeente Land van Cuijk met onder andere de portefeuilles ‘Ruimtelijke ontwikkeling’ en ‘Landbouw’
Wil graag verantwoordelijkheid dragen voor ruimtelijke kwaliteit; een omgeving waar het fijn wonen, werken en ontspannen is. Als inwoner van Wilbertoord ervaart hij aan den lijve hoe belangrijk het Peel Natuurdorpen project is voor de levensvatbaarheid van de dorpen in en rond de Peel. Mark liet zich positief uit over PND, maar is geen voorstander van pilots. Hij werkt liever met tijdelijke vergunningen. Hij deed een oproep om zich bij hem te melden met initiatieven.

Gerard Opsteeg is melkveehouder en deelnemer van de Peel Natuurdorpen inspiratielocatie. 
Hij ziet het belang in van landschapslandbouw als nieuwe mogelijkheid voor landbouw. Meer weten zie: filmpje Omroep Max

Gerd Kesseler is melkveehouder en deelnemer van de Peel Natuurdorpen inspiratielocatie. 
Hij is een constructieve denker, een boer met een toekomstbestendige visie en wil graag snel aan de slag met landschapslandbouw.

Bram van Grinsven is boomspecialist van beroep. 
Hij woont met zijn gezin in een tiny house van 22m2. Hij denkt buiten geijkte kaders, en laat ons zien met hoe weinig je heel goed en tevreden kunt leven. Bram: “Combineer de praatfase met de doe-fase”.